Facebook Instagram Youtube Hraks in english

1.1.2018 alkaen nimemme on Hyria säätiö

Puh. 019 778 3000 | Ota yhteyttä

ALUSTA:lta ponnistetaan takaisin töihin

ALUSTA:lta ponnistetaan takaisin töihin

ALUSTA-hankkeen ryhmä kokoontuu tuttuun tapaan aamusella Hyvinkäällä. Paikalla on kahdeksan ryhmän asiakasta sekä Hyria säätiön hankekoordinaattori Susanne Lähdemäki sekä hanketyöntekijät Jukka Lehtelä ja Marika Korpelainen. Hyria säätiön koordinoima ALUSTA-hanke tukee pitkäaikaistyöttömien työllistymistä ja toimii Hyvinkään lisäksi myös Järvenpäässä ja Nurmijärvellä. Mukaan pääsevät motivoituneet hyvinkääläiset, nurmijärveläiset, järvenpääläiset, tuusulalaiset ja keravalaiset työttömät työnhakijat. Hanke on toiminut kolme vuotta ja saavuttanut erinomaisia tuloksia: 344 hankkeeseen osallistuneista henkilöistä 70,3% on edennyt työhön, työkokeiluun, opiskelemaan tai muihin palveluihin.

Asiakkuus ALUSTA-hankkeessa alkaa neljän viikon mittaisella työkokeilulla, jossa jokainen osallistuja asettaa henkilökohtaiset tavoitteet ja laatii suunnitelman näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Jakson sisältö vaihtelee asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Työkokeilun aikana päivitetään CV:t ja työhakemukset, tutustutaan erilaisiin työnhakukanaviin, mietitään yrittäjyyttä, selvitellään jatkokoulutusreittejä ja tutustutaan työnantajiin yritysvierailujen avulla.

Jakson jälkeen, asiakkaan sijoittuessa työhön tai työkokeiluun yritykseen, on hanketyöntekijöiden tuki ja ohjaus edelleen sekä työntekijän että työnantajan käytettävissä.

 

Kolmannella viikolla alkaa yleensä tapahtua

Hyvinkään vuoden ensimmäinen ryhmä on ollut kasassa nyt kolme viikkoa ja kuten yleensä, hankkeen tuloksia alkaa näkyä. Marlen Paananen on juuri ollut työhaastattelussa henkilöstönvuokrausfirman HR-konsultiksi ja kertoo haastattelusta sekä miettii fiiliksiään ryhmän kanssa. Hannes Bachmann (kuvassa vasemmalla) puolestaan on työskennellyt rakennusalalla ja on ollut jo useammassa alan työhaastattelussa. Hän on varma siitä, että saa töitä ”asenne ratkaisee ja se on minulla kunnossa”, hän sanoo painokkaasti.

Myös ryhmän nestorilla, kuusikymppisellä Villellä (kuvassa oikealla) on asenne kohdillaan. ”Olen tehnyt pitkään töitä metallialalla ja kiinteistönhoidossa, mutta terveystilanne pakottaa alanvaihtoon. Minua kiinnostavat kevyemmät työt, esimerkiksi avustajan tehtävät tai sähkötyöt. Olen ajatellut niin, että minulla on vielä kuutisen vuotta työelämää jäljellä ja olen ihan valmis uudestaan koulunpenkille. En osaa vaan olla himassa”, Ville toteaa. Ryhmässä on myös toinen, nuorempi Ville, joka kertoo olleensa jo pitkään työttömänä ”ryhmä on auttanut minua luomaan rutiinia arkeen sekä samaan säännöllisyyttä elämään.” Pasi Jäntti puolestaan kertoo: ”minua kiinnostavat erityisesti henkilökohtaisen avustajan tai päiväkotiapulaisen työt.” Pasilla on taskussaan uunituore alan koulutus ja lisäksi hyvä motivaatio työntekoon.

 

”Minut nähdään ensimmäistä kertaa yksilönä”

Parasta antia ovat osallistujien mukaan olleet erilaiset infot ja neuvonta. Monella on jo pitkä kokemus työttömänä olosta ja siihen usein liittyvästä uuvuttavasta byrokratiasta. ”Tämä on ensimmäinen kerta kun minut nähdään yksilönä”, kertoo Marlen. ”Suhtaudun nyt itseeni ja työnhakuun ihan uudella tavalla. Kun on kotona yksin, tulee epävarmuus siitä, tekeekö asioita oikein. Myös ryhmän tuki on tosi tärkeää. Osallistujat kannustavat toisiaan ja hankkeen työntekijät ovat meistä oikeasti kiinnostuneita. Heitä on helppo lähestyä ja he eivät painosta liikaa vaan auttavat sopivasti eteenpäin”. Kaikki ryhmän asiakkaat kertovat oppineensa uusia juttuja sekä itsestään että työnhausta. Esimerkiksi ihan uusista, tärkeiksi koetuista taidoista nousee video-CV:n teko, jota on harjoiteltu yhdessä.

”Hankkeen jokainen asiakas tuo mukanaan ryhmään oman tilanteensa ja tavoitteensa elämässä eteenpäin”, miettii hankekoordinaattori Susanne Lähdemäki. ”Emme voi laittaa kaikkia samaan tuuttiin, jokainen on kohdattava yksilönä. Asiakkaat tulevat hankkeeseen TE-toimiston, TYP:n, työllisyyspalveluiden ja Hyria säätiön eri kanavien kautta. Osa asiakkaista on kuullut ALUSTA-hankkeesta puskaradion kautta ja hakeutuu itse toimintaan. Oma motivaatio ja halu etsiä töitä ovat se, millä työnhaussa onnistutaan. Uskomme, että työttömyys on vain kahden työn välinen aika ja jokaisella meistä on oma historia ja menneisyys. Meillä hankkeessa kenenkään menneisyyteen ei takerruta – vain tulevaisuus ratkaisee”. Marlenen osalta tulevaisuus näyttää jo erityisen hyvältä, hän sai hakemansa HR-konsultin paikan.

 

ALUSTA-hanke

• Hanketta koordinoi Hyria säätiö ja se toimii Järvenpään, Keravan, Tuusulan, Hyvinkään ja Nurmijärven alueella.
• Asiakkaiksi voivat ohjautua 12 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleet tai vähintään 300 päivää työmarkkinatukea työttömyyden perusteella saaneet TE-palveluiden työnhakija-asiakkaat.
• Asiakkuus alkaa neljän viikon mittaisella työkokeilujaksolla, jolle asetetaan henkilökohtaiset tavoitteet ja suunnitelma tavoitteen toteuttamiseksi.
• Hankkeen tavoitteena on asiakkaiden siirtyminen kohti työelämää jo työkokeilujakson aikana tai mahdollisimman pian jakson päättymisen jälkeen. Asiakkuus hankkeessa voi jatkua omaehtoisesti tehostettuna työnhakuna työelämävalmennussopimuksella.
• Hankkeen kokonaisasiakasmäärästä (344) etenemisiä työhön, työkokeiluun, opiskelemaan tai muihin palveluihin 70,3%
• Hankkeen mottona on ajatus, että asiakas työllistyy ja voimaantuu tai voimaantuu ja työllistyy!

 

ALUSTA-hankekoordinaattori Susanne Lähdemäki

Lisätiedot ALUSTA-hankkeesta:

Susanne Lähdemäki
ALUSTA-hankekoordinaattori
040 628 0539
susanne.lahdemaki(at)hyria.fi

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
81Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
0Email this to someone
email