Facebook Instagram Youtube Hraks in english

1.1.2018 alkaen nimemme on Hyria säätiö

Puh. 019 778 3000 | Ota yhteyttä

Elävät ammattikirjat kiinnostivat nuoria

Elävät ammattikirjat kiinnostivat nuoria

Ohjaamo Hyvinkää järjesti 30.1. Elävä ammattikirjasto-tapahtuman, joka keräsi yhteen 12 eri ammattikirjaa, 70 nuorta ja 150 ”lainausta”. Hyria säätiön NASTA-yksikkö Uudenmaankadulla täyttyi nuorista, jotka pääsivät kuulemaan monta mielenkiintoista tarinaa erilaisista koulutuspoluista ja ammateista. Kirjoina toimivat henkilöt kertoivat omasta työstään: mitä he käytännössä tekevät, minkälaisia taitoja ja ominaisuuksia työ vaatii ja miten he ovat päässeet kyseiseen työhön.

Elävästä ammattikirjastossa olivat esillä seuraavat kirjat: lääkäri, poliisi, veturinkuljettaja, personal trainer, sähköasentaja, seurakuntapastori, hitsaaja, psykologi, arvokuljettaja, kiteenkasvattaja, muusikko, terveydenhoitaja ja lastenohjaaja.

Nuorille esiteltiin tapahtumassa myös Hyvinkään kaupungin kesätyöseteliä, jonka avulla tuetaan hyvinkääläisten nuorten kesätyöllistymistä. Nuorten käytettävissä olivat myös etsivän nuorisotyön ohjaajat ja Hyrian koulutusmahdollisuuksia esitellyt opinto-ohjaaja.

 

Oman ammatin voi löytää myös mutkan kautta

Kiteenkasvattajan työstä kertoi Matti Ekola (kuvassa) Ockmetic Oy:stä. ”Lähdin mukaan tapahtumaan, koska haluan auttaa nuoria ohjautumaan elämässä eteenpäin. Aina polut ammattiin tai aikuisuuteen eivät ole niin selkeitä, matkalla voi myös suuntaa muuttaa ja löytää uusia reittejä ja mahdollisuuksia. Myös oma polkuni kiteenkasvattajaksi ei ollut se kaikista suorin: keskeytin lukion ja surffasin muutaman vuoden sekä tein samalla hanttihommia. Muutaman mutkan jälkeen palasin takaisin koulunpenkille ja suoritin lukion loppuun. Kiteenkasvattajaksi päädyin henkilöstövälitysfirman kautta ja olen viihtynyt työssä tosi hyvin. Tällä hetkellä opiskelen työn ohessa prosessinhoitajan perustutkintoa. Tutkinto avaa mahdollisuudet myös jatko-opintoihin.

Kiteenkasvattajan ammatista olivat tulleet kuulemaan hyvinkääläiset Aino ja Emmi. ”Ei me tiedetä yhtään minkälainen ammatti se on. Aihe kuulosti tosi kiinnostavalta ja siksi me valittiin tämä. Me käydään kuuntelemassa myös kaksi muuta ammattikirjaa”, nuoret naiset kertoivat.

 

Tapahtuma oli menestys

Hyvinkään Ohjaamon palvelukoordinaattori Anu Mattila on tyytyväinen tapahtumaan. ”Järjestimme tapahtuman Hyvinkäällä ensimmäistä kertaa, mutta tämä ei ole varmastikaan viimeinen. Etukäteen eniten kiinnostusta herättivät ylikonstaapelin, psykologin ja lastenohjaajan ammatit. Haluan myös kiittää kaikkia lainattavaksi saapuneita ammattilaisia, jokainen koki tärkeäksi kertoa nuorille omasta erikoisosaamisestaan ja erilaisista tavoista löytää se oma ammatti”.

Myös tapahtumaan osallistuneet nuoret olivat tyytyväisiä. ”Oli kiva kuulla eri ammateista ja siitä, miten ihmiset ovat niihin päätyneet. Me käytiin kuuntelemassa ylikonstaapeli, veturinkuljettaja ja muusikko. En oikein tiedä vielä mikä kiinnostaa. Varmaan haen yhteishaussa Hyriaan turva-alalle. Katson sitten jatkanko siitä vaikka poliisiksi,” tuumasi hyvinkääläinen Ville.

 

Mitä se kiteenkasvattaja sitten tekee?

Lainauksen aikana selvisi, että kiteenkasvattaja kasvattaa kiteitä, joita käytetään esim. erilaisissa antureissa, sydämentahdistajissa ja mikropiireissä. Tarve kiteille kasvaa jatkuvasti kun teknologia kehittyy ja esim. autoissa on yhä enemmän automatikkaa, kuten kaistavahteja. Kyseessä on kolmivuorotyö, joka Matti Ekolan mukaan sijoittuu jonnekin metallin ja kemian alojen välimaastoon. Kiteenkasvattajaksi ei voi opiskella ja työntekijät ovat taustoiltaan erilaisia, osalla ei ole aikaisempaa tutkintoa, osa on diplomi-insinöörejä. Työnantaja kouluttaa työntekijät tehtävään. Työ vaatii Matin mukaan tarkkuutta, ongelmanratkaisukykyä ja englannin kielen taitoa. Tärkeimmäksi ominaisuudeksi hän nimesi kuitenkin hyvät tiimityötaidot. Matti kertoi myös kiinnostuneille nuorille, minkälainen hänen normaali työpäivänsä on, miten vuorotyö toimii käytännössä ja miten kiteenkasvattajaksi voi hakeutua.

 

Lisätietoja tapahtumasta ja Ohjaamo-toiminnasta:
Anu Mattila
palvelukoordinaattori, Ohjaamo Hyvinkää
anu.mattila(at)hyria.fi
040 760 9361

www.ohjaamot.fi
Facebook: Ohjaamo Hyvinkää