Facebook Instagram Youtube Hraks in english

Enemmän mahdollisuuksia hyvään elämään.

Puh. 019 778 3000 | Ota yhteyttä

Etsivä nuorisotyö löytää nuoren kesälläkin

Etsivä nuorisotyö löytää nuoren kesälläkin

Hyria säätiön etsivä nuorisotyö on nuorten palveluksessa koko kesän ajan Hyvinkäällä, Hausjärvellä ja Lopella. Etsivien toimipisteet sijaitsevat työpajojen yhteydessä (Hyvinkää, Nastassa Uudenmaankatu 20, Hausjärvi, Kikessä Keskustie 1 ja Lopella, Kikessä Viertotie 1), mutta suuri osa työstä tehdään myös kaduilla, virastoissa, nuorten kotona, kauppakeskuksissa, tapahtumissa ja keskustoissa, joissa nuoret kokoontuvat. Etsivän nuorisotyön ensisijaisena tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut. Etsivä nuorisotyö tarjoaa nuorelle varhaista tukea, jos nuori sitä itse haluaa.

”Tulimme tänään töihin vasta puoleen päivään, koska ilta venyy myöhään Hyvinkään Rockfestin takia”, kertoo etsivän nuorisotyön ohjaaja Olli Saarinen. Etsiviä voi lähestyä ihan asialla kuin asialla: välillä kyseessä on positiivinen juttu, kuten koulupaikan vastaanottamiseen liittyvä kysymys, välillä kyseessä ovat isommat ongelmat esimerkiksi asunnottomuus. ”Sanon usein, että meillä etsivillä ei ole olemassa valmiita vastauksia, mutta me voimme auttaa nuorta löytämään sen oman vastauksen. Meidän tehtävämme on kohdata nuori ilman ennakkoluuloja, kuunnella ja auttaa moralisoimatta.”

Etsivät kohtaavat päivittäin nuoria ja ongelmia ihan laidasta laitaan: oman asunnon hankkiminen mietityttää, on kohdattu parisuhdeväkivaltaa, masentaa, päihdeongelma painaa päälle tai koulussa ei jakseta käydä. Myös talous näyttelee isoa osaa: on vuokrarästejä ja pikavippejä.

”Kelaan ja TE-toimistoon liittyvät asiat puhututtavat paljon: on tullut kielteinen päätös, työkkärissä on jäänyt käymättä ja rahat ovat katkenneet,” sanoo Olli. Tämän tyyppinen asia voidaan hoitaa vaikka sopimalla tapaaminen kahvilaan. Etsivällä on mukanaan läppäri, nuorella verkkopankkitunnukset ja yhdessä kirjaudutaan tarvittavaan palveluun. ”soitamme tai käymme tarvittaessa nuoren kanssa eri virastoissa, jotta nuoren asiat edistyisivät. Puhumme paremmin samaa kieltä virkailijoiden kanssa ja osaamme sanoittaa nuoren tarpeet, mikäli se on nuorelle itselleen haastavaa” Olli toteaa.

 

Miten etsivän tavoittaa?

”Kaupungilla etsivät tunnistaa tummista takeista, joiden selässä lukee etsivä nuorisotyö”, vinkkaa Olli. ”Kaupungilla on paljon tuttuja nuoria, jotka nähdessään tulevat moikkaamaan ja kertomaan kuulumisia. Usein samassa porukassa on myös niitä, joille etsivä nuorisotyö on vierasta. Näin pääsemme juttusille myös heidän kanssaan. Elämän murroskohdat ja kriisit ovat niitä hedelmällisiä tilanteita, joissa on luontevaa tarjota apua. Olemme myös mukana kutsunnoissa tulevana syksynä, eli tapaamme lähes kaikki 18 vuotta täyttävistä nuorista miehistä. Tarkoitus on jututtaa jokainen nopeasti ja jakaa tietoa palvelusta.”

Myös huolestuneet vanhemmat ja läheiset ottavat yhteyttä etsiviin. ”Näissä tapauksissa varmistamme, että myös nuori on tietoinen yhteydenotosta. Me pelaamme avoimin kortein ja tarkoitus on olla rehellinen puolin ja toisin,” painottaa Olli. ”Meille nuoren ei tarvitse kertoa taustoistaan sen enempää kuin itse haluaa. Kohtaamme jokaisen ilman ennakkoasennetta.” Hyria säätiön etsivät ovat myös aktiivisia somessa. Jos puhelimella soittaminen tuntuu hankalalta, yhteydenoton voi tehdä myös Facebookin, Instagramin tai Whatsappin kautta.

Etsivät toimivat tiiviissä yhteistyössä myös muiden nuoria auttavien tahojen kanssa, kuten mm. kaupungin sosiaalitoimi, HUS, diakoniatoimisto, nuorisoasema, TE-toimisto, Kela, A-klinikka.

 

”Anteeksiantamisen kulttuuri”

Olli on tehnyt etsivää nuorisotyötä Hyvinkäällä jo usean vuoden ajan, Jenni Ahonen on tuoreempi kasvo Hyvinkäällä, mutta kokemusta nuorisotyöstä löytyy useiden vuosien ajalta. Molemmat vaikuttavat nauttivan työstään. ”Jokainen päivä on erilainen, aamulla ei yhtään tiedä, mitä päivän mittaan tapahtuu,” hymyilee Jenni. ”Tavoitteemme on olla ketterä ja nopea toimija, jonka tapaamista nuoren ei tarvitse odottaa viikkoja.” Etsivät tekevät myös kotikäyntejä, lähtevät tapaamaan nuoria vaikka lenkkipoluille tai kahvilaan. ”Koitamme löytää sellaisia keinoja, joihin nuori kykenee sitoutumaan ja asetamme niin pieniä tavoitteita, joista nuori selviytyy. Muuten homma ei toimi. Joidenkin viranomaisen kanssa on niin, että jos jätät käynnin väliin, putoat pois systeemistä. Meillä sen sijaan on anteeksiantamisen kulttuuri. Etsivä nuorisotyö perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja nuorella on oikeus kieltäytyä palvelusta, mikäli hetki ei tunnu nuoresta oikealta. Tästä huolimatta voidaan sopia, että nuoreen ollaan yhteydessä vaikka kuukauden tai kahden päästä, nuoren toiveen mukaan.” miettii Olli.

”Vuodenaikoihin liittyy tiettyjä omia haasteita: Mm. kesällä jotkut palvelut sulkevat ovensa lomien ajaksi, syksyllä alkaa monella nuorella koulu ja kesän jälkeen arjesta kiinnisaaminen saattaa olla haastavaa”. pohtii Olli.

”Etsivässä nuorisotyössä näkyy myös nuorten päihteiden käyttö. Päihteitä on saatavilla ja se näkyy joidenkin nuorten arjessa. Etukäteen ei voi tietää mihin kaikkeen nuori tarvitsee tai haluaa apua. Joskus päihteiden käyttöä halutaan piilotella, koska pelätään leimaantumista.” Olli toteaa.

Hienoimmiksi hetkikseen etsivän uran ajalta Olli nimeää ne tapaukset, kun haastavassa elämäntilanteessa oleva nuori on saatu ohjattua oikeiden palveluiden pariin ja sitä kautta nuori on saanut oikeanlaista apua. ”Esimerkiksi pahasta masennuksesta ja mielenterveysongelmista kärsivälle on löydetty ne oikeat avun kanavat ja nuori on löytänyt uuden suunnan elämälleen ja päässyt opiskelemaan tai työllistynyt. Joskus suhteemme nuoreen kestää yhden tapaamisen ajan, joskus jatkamme yhdessä vuosien ajan. Meidän tehtävämme on löytää suunta eteenpäin ja saada nuori sitoutumaan palveluun. Mikään tilanne ei ole peruuttamattoman toivoton. Ihan kaikki on sovittavissa ja järjesteltävissä. Se tekee meidän työstämme mielekästä.”

 

Etsivää nuorisotyötä 2.asteen oppilaitoksissa

Hyria säätiö sai valtionavustusta tulevalle rahoituskaudelle kahdelle etsivän nuorisotyön ohjaajalle, jotka tulevat työskentelemään Hyria koulutuksen 2. asteen oppilaitoksissa Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

Tavoitteena on pyrkiä koulun sisällä vähentämään koulupudokkaiden määrää ja päästä tukemaan nuoria jo varhaisemmassa vaiheessa, sekä ohjata oikeiden palveluiden piiriin.

 

2. asteen oppilaitokset

Hyvinkää

Viivi Ahde 040 634 9776

Riihimäki

Ella Jormalainen 040 589 8369

 

Etsivä nuorisotyö

Hyvinkää

Jenni Ahonen 040 640 1987

Olli Saarinen 040 330 5298

Cecilia Winter 040 717 1393

Hausjärvi

Jenni Koskivuori 050 379 6478

Loppi

Taru Marttelin 050 568 0079

 

Ota rohkeasti yhteyttä; soita, lähetä sähköpostia tai etsi meidät somesta, niin sovitaan tapaaminen!

 

Etsivän nuorisotyön koordinaattori

Maiju Paajanen 040 589 8791

 

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@hyria.fi
Facebook: Etunimi Etsivä Nuorisotyö Kaupunki

 

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email