Facebook Instagram Youtube Hraks in english

Enemmän mahdollisuuksia hyvään elämään.

Puh. 019 778 3000 | Ota yhteyttä

Työpaikan löytämisessä se viimeinen askel on otettava itse

Työpaikan löytämisessä se viimeinen askel on otettava itse

 

Marraskuisena iltapäivänä KIKE Kierrätyskeskuksella Hyvinkäällä tapaa kolme tyytyväistä naista: HRAKSin valmentautujat Marianne Viljanen ja Netta Nikkanen sekä sosiaalikuraattori Sanna Roihas. Marianne ja Netta ovat juuri löytäneet töitä Sannan ja muiden HRAKSilaisten tukemana.     

”Olen ihan pirskatin ylpeä molemmista nuorista naisista”, huokaisee Sanna Roihas. ”Kumpikin on hakenut jo jonkin aikaa töitä ja kipuillut matkan varrella erilaisia asioita. Nyt molemmat onnistuivat työnhaussa. Minulla on Mariannesta ja Netasta pelkkää positiivista sanottavaa. Kummallakin on erityisen hyvä motivaatio ja asenne työn löytämiseksi. He eivät ole lannistuneet työnhakuun kuuluvista kieltävistä vastauksista, eivätkä välitä siitä, että päivärahat menevät hetkeksi, vaan ottivat vastaan myös lyhyemmät, määräaikaiset pätkät.”

 

Valmentautuminen KIKEllä vahvisti: asiakaspalvelu on Mariannen juttu

Molemmat nuoret naiset osallistuivat HRAKSin kuntouttavaan työtoimintaan KIKE Kierrätyskeskuksessa Hyvinkäällä.  Kumpikin ohjautui valmennukseen Keski-Uudenmaan TYP:n (työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu) kautta ja sai myös sieltä tukea ja ohjausta koko jakson ajan.

Marianne aloitti KIKE:llä kesäkuussa ja on valmentautunut monipuolisesti kierrätyskeskuksen eri tehtävissä mm. somistanut, harjoitellut kassan käyttöä, palvellut asiakkaita ja hoitanut kahvilaa. ”Minulla on sähköasentajan koulutus ja työskentelin sähkömoottoreita valmistavalla tehtaalla, kunnes sairastuin masennukseen. Asentajan tehtävät eivät enää kiinnosta, koen, että asiakaspalvelu ja myynti ovat enemmän minun juttuni. Koulun penkille paluu ei innosta, haluan oppia työtä tekemällä ja oppisopimus voisi olla sopiva opiskelumuoto,” pohtii 25-vuotias Marianne. ”Tällä KIKEllä olen saanut harjaantua oikeasti niissä asioissa, jotka kuuluvat asiakaspalveluun. HRAKSin henkilökunta on tukenut työnhaussa ja olisin saanut apua myös CV:n ja työhakemusten kanssa jos olisin sitä tarvinnut”, hymyilee Mariannne. ”Kuntouttavassa työtoiminnassa olen saanut tehdä asioita omaan tahtiin ja omalla tavalla. KIKEllä tunsin, että olen oikeasti töissä. Pääsin kokeilemaan erilaisia työtehtäviä, sain vastuuta, perehdytin myös muita ja minuun luotettiin. Samalla varmuus siitä, että pärjään, vahvistui.”

Marianne kertoo hakeneensa töitä jo jonkun aikaa. Hän on kierrellyt rohkeasti alueen liikkeissä CV kädessä ja kysynyt vapaita paikkoja. Työpaikka löytyi kuitenkin TE-palvelujen mol.fi -sivuston kautta. ”Huomasin, että Kirjalava Oy haki Riihimäen Atomiin avattavaan pop up -myymälään myyjää joulusesongin ajaksi. Lähetin avoimen hakemuksen, jossa kerroin rennolla tyylillä kuka olen. Ilmeisesti hakemus erottui, koska sain paikan,” naureskelee Marianne. ”Minulla on myös kokemusta myyjän tehtävistä, KIKEn lisäksi olen ollut konserteissa myymässä bänditavaraa.”

 

Netta työllistyi varastoalalle

21-vuotias Netta saapuu KIKElle suoraan työpaikalta Tokmannin varastolta Mäntsälästä. Herätys on ollut aikainen, työpäivä alkaa jo kuudelta aamulla. Netalla ei ole varsinaista ammatillista koulutusta, hän on opiskellut vuoden lukiossa, mutta se jäi kesken. ”Työmarkkinatuella, noin 600 euroa kuussa, eläminen kyllästytti. Halusin löytää töitä ja olen syksyn mittaan lähettänyt kymmeniä työhakemuksia. Kuulin Tokmannin paikasta HRAKSin kautta. Asia eteni vauhdilla: soitin rekrytoijalle torstaina, sain kutsun videohaastatteluun perjantaina ja aloitin työt seuraavana maanantaina. Valmistauduin hyvin haastatteluun, mikä kannatti koska CVni on rikkonainen. En jäänyt sanattomaksi ainoankaan kysymyksen kohdalla, paitsi kun haastattelija kysyi, että tuletko maanantaina töihin”, Netta kertoo. ”Minulla on jo ennestään vähän kokemusta varastoalan työstä, mutta en luule, että jään alalle. Suunnitelmissa on suorittaa lukio loppuun aikuislukiossa ja miettiä elämää eteenpäin sen jälkeen.”

Myös Netta on ollut Kierrätyskeskuksella kuntouttavassa työtoiminnassa puoli vuotta. ”Olen tykännyt tästä hirveästi. Täällä KIKEllä on tosi hyvä henki. Parasta ovat kuitenkin työkaverit ja meidän tiimi. Me valmentautujat tsemppaamme myös toisiamme, hyvä fiilis tarttuu ja toisten onnistumiset rohkaisevat myös itseä yrittämään. Olen oppinut myös paljon uutta, varsinkin asiakaspalvelussa on ollut kaikenlaisia haasteita, esimerkiksi se, kuinka palvellaan hankalia tinkaajia. Näissä tilanteissa HRAKSin henkilökunta on ollut tukena. Olen saanut KIKEltä arvokasta, aitoa työkokemusta ja hyviä ystäviä.”

 

Asenne ja motivaatio syntyvät halusta saada omat asiat kuntoon

Mistä ne sosiaalikuraattori-Sannan ylistämä erinomainen asenne ja motivaatio sitten kumpuavat? Netan vastaus on tyhjentävä: ”asiat olivat huonosti tarpeeksi kauan. Kyllästyin siihen, että kaikki kaatuu niskaan ja halusin saada omat asiat kuntoon. Nyt olen päässyt työhön kiinni, kotiasiat ovat kunnossa ja tiedän, että myös HRAKSin tukiverkosto on edelleen olemassa, täällä ei jätetä tyhjän päälle. Myöskään Sanna ei katoa minnekään vaan on jatkossakin apuna jos tarvitaan.” Myös Marianne katsoo eteenpäin ja keskittyy tulevaisuuteen: haaveina on vakituisen työpaikan saanti ja oma yhteinen koti avopuolison ja koiran kanssa. ”Haluan rakentaa omaa elämääni ja pystyä tekemään omia juttujani.”

”Työpaikan löytäminen lähtee itsestä, pitää vaan jaksaa etsiä ja olla kartalla”, neuvoo Marianne muita samassa tilanteessa olevia. ”Aika moni nuori vaan tyytyy vaikeaan tilanteeseen ja jää kotiin. Kuuntele itseäsi ja uskalla kokeilla erilaisia juttuja omien voimavarojen mukaan. Jos et edes kokeile, se saattaa harmittaa jatkossa. Lähde rohkeasti pois kotoa, onnistumisen tunne tulee jo siitäkin kun kohtaa muita ihmisiä. Apua löytyy: jos on vaikka mielenterveysongelmia, kannattaa hakea hoitoa. Koita pystyä puhumaan ongelmistasi avoimesti, on myös olemassa niitä ihmisiä, jotka auttavat eteenpäin, eivätkä tuomitse. ”

 

HRAKS Aikuisten palvelut – Työkunto

Keski-Uudenmaan TYP

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
0Email this to someone
email