Facebook Instagram Youtube Hraks in english

Enemmän mahdollisuuksia hyvään elämään.

Puh. 019 778 3000 | Ota yhteyttä

Uskalla seurata unelmia

Uskalla seurata unelmia

Toimittaja, tuottaja Arman Alizad kannusti Valtakunnallisten Työpajapäivien kuulijoita uskaltamaan seuraamaan omia unelmiaan. Alizard oli tapahtuman päätöspäivän pääpuhuja.

Iranissa 1971 syntynyt Arman Alizad muutti vanhempineen USA:n kautta Suomeen. Suomi valikoitui kotimaaksi, koska hänen isovanhempansa asuivat jo täällä.

Alizad joutui eroon tutusta ympäristöstään ja ystävistään kahdesti: ensin, kun perhe lähti sekavia oloja pakoon Iranista ja toistamiseen, kun perhe vuoden oleskelun jälkeen lähti USA:sta.

Alizad kertoo, että pelko on aina läsnä hänen elämässään muun muassa lapsuuden kokemusten vuoksi. Alizad sai Suomesta ystäviä, oppi kielen ja kävi koulut. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on räätäli.

Räätäliksi Alizad opiskeli armeijan jälkeen ystävänsä esimerkin innoittamana. Silti hän toteaa, ettei kukaan koskaan koulussa kysynyt, mikä hänen unelmansa on. Alizadilla oli unelmia, sillä hän piti tarinoista ja halusi kertoa niitä, mutta ei nuorena oikeastaan edes tiennyt, että niistä voisi tehdä ammatin.

Räätälistä toimittajaksi

Räätälin työ vei hänet 2000-luvun alussa televisioon tekemään muotiohjelmaa. Lopulta hän kertoo olleensa siinä pisteessä, että halusi joko lopettaa ohjelmien teon tai ottaa riskin, ja tehdä sellaista ohjelmaa, mitä oikeasti halusi tehdä.

Hän halusi tehdä – ja teki – kamppailulajeista ohjelmasarjan, missä hän haastoi kamppailulajien mestareita itseään vastaan. Kill Arman –sarjasta tuli suosittu, ja sitä näytettiin 135 maassa.

Kamppailulajien kuvaaminen avasi mahdollisuudet päästä erilaisiin kulttuureihin ja yhteisöihin. Arman tiiminsä kanssa alkoi tehdä sarjaa Arman ja viimeinen ristiretki. Ohjelmassa Alizad haastattelee katulapsia, palkkamurhaajaa, orjatyön kaltaisissa oloissa työskentelevää tyttöä ja niin edelleen.

Näiden kokemustensa perusteella Alizard kokee olevansa erittäin kiitollinen. Hän myös toteaa, että monesti me Suomessa myös valitamme turhasta. Vaikka Suomessakin on vaiettu todellisuus, missä kaikilla ei mene yhtä hyvin, ovat asiat Suomessa yleisesti ottaen erittäin hyvin.

Kokonaisuuden ymmärtäminen on tärkeää

Alizard näkee, että rankkojen ihmiskohtaloiden tuomisessa julkisuuteen on olennaista ymmärtää kokonaisuus. Se, millaisissa olosuhteissa ihminen on syntynyt ja missä hän elää, vaikuttaa häneen hyvin paljon. Aina ei voi itse valita, vaan elämä vie. Esimerkkinä Alizard kertoo jengeistä, joihin lapset joutuvat palvelustenvaihdon ja kiitollisuuden velan vuoksi jo pieninä.

Ymmärtäminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin hyväksyminen. Ymmärryksen puute toisia ihmisiä kohtaan on suurin ongelma, minkä Alizard kertoo näkevänsä matkoillaan. Toinen tärkeä asia on ihmisten välinen luottamus.

Vaikka Alizard on kokenut ohjelmasarjaa tehdessään paljon, hänestä välittyy edelleenkin rakkaus ja innostus työhön. Hän kertoo maailmasta tarinoita, joiden kertomisella on merkitys.

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email